PDA

View Full Version : power supply bagus seharga kurang dari 500 ribu



felixfab_83
02-12-2005, 13:17
tanya dong,

power supply 400 watt merk apa yang bagus yang harganya dibawah 500 ribu?

thanx ya pada yang memberi masukan

Laurence R.P Simanjorang
02-12-2005, 13:28
tanya dong,

power supply 400 watt merk apa yang bagus yang harganya dibawah 500 ribu?

thanx ya pada yang memberi masukan

Kalo ga salah Enlight yang 400watt 500rb deh..Kalopun lewat 500rb paling lewat dikit kayaknya..:p CMIIW

Nakamura
02-12-2005, 14:24
Acbel yg 400W klo gak salah kurang dari 500rb

ZEXELGRIFONE
02-12-2005, 15:09
Acbel yg itu ada PFCnya gak? active apa passive?

Nakamura
03-12-2005, 01:43
Acbel yg itu ada PFCnya gak? active apa passive?

klo yg sekarang sih rata2 passive bukan active.

hip0tesa
03-12-2005, 11:07
acbel 400watt yang beredar sekarang non pfc. dulu sih katanya yang 400watt ada yang aktive pfc.

igniz
03-12-2005, 11:15
Enlight 400W skitar 400 rebu...
tp ga bagus... kena system gw uda jbol :p


Kalo ga salah Enlight yang 400watt 500rb deh..Kalopun lewat 500rb paling lewat dikit kayaknya..:p CMIIW

bennykosasih
03-12-2005, 12:13
apa sih bedanya PFC en yg non-PFC ?
thankie

Laurence R.P Simanjorang
03-12-2005, 14:53
Enlight 400W skitar 400 rebu...
tp ga bagus... kena system gw uda jbol :p
Hmmmm kenapa ya??Akhir2 ini gua juga sering dengar byk mslh pada PSU Enlight tapi yang punya temen2 gua masih adem2 tuh yang 340watt ama yang 400watt, tp mereka belinya dah lama sih..rata2 1-2 tahunan,apa Enlight yang baru skrg ini yah yang banyak kyk gitu??:crazy:

Ehhhh....tungguu lu pake 66GT ama P4 3,0 bukannya blood (watt) sucker tuh?:D
Kalo ga salah untuk 66GTnya aja lebih dari 150watt kan?Belon lagi proseser lu P4 3,0Ghz parah juga kan makan dayanya??CMIIW dah... :p

Laurence R.P Simanjorang
03-12-2005, 14:55
apa sih bedanya PFC en yg non-PFC ?
thankie

POWER FACTOR CORRECTION
Increasingly, switched mode power supplies (SMPS) are designed with an active power factor correction (PFC) input stage. This is mainly to meet new regulations aimed at restricting the harmonic content of the load current drawn from power lines. Both users and power companies benefit from PFC, as does the environment.


Power Factor Correction (PFC) can be defined as the reduction of the harmonic content, and/or the aligning of the phase angle of incoming current so that it is in phase with the line voltage. Mathematically, Power Factor (PF) is equal to Real Power divided by Apparent Power. The basic concept is to make the input look like a pure resistor. Resistors have a power factor of 1 (unity). This allows the power distribution system to operate at maximum efficiency, which reduces energy consumption.

Non-PFC power supplies use a capacitive filter at the AC input. This results in rectification of the AC line, causes high peak currents at the crests of the AC voltage. These peak currents lead to excessive voltage drops in the wiring and imbalance problems in the three-phase power delivery system. The full energy potential of the AC line is not utilized. Nonlinear peak currents also distort output voltage and create harmonics. There is an international standard for controlling harmonics (IEC100-3-2) and PFC is mandatory for home appliances consuming 70W or more power in EU nations as of January, 2001.
PFC circuits are classified into two types: active and passive.

Passive PFC uses passive elements such as a ferrite core inductor on the input source to create a countering reactance. While easily applied to the existing power circuitry without much modification, the power factor is low (60 - 80%), the AC input must be chosen (115VAC / 230VAC), and the harmonics produced from the difference between the capacitance and the inductance are hard to control. Significant electromagnetic noise can result.

Active PFC uses switching regulator technology with active elements such as IC, FET and diodes, to create a PFC circuit This circuit has a theoretical power factor of over 95%, reduces total harmonics noticeably, and automatically adjusts for AC input voltage. However, it requires a complex EMI filter and an input source circuit, and is more costly to build.
The benefits of high PF for the user comes from the reduced AC current drawn by high PF PSUs, not in any savings from electricity bills, except in the case of commercial utility users who do pay for V(oltage) x A(mperes). There are two broad consequences:

Less stress on the AC electrical wiring: The lower current drawn by a high PF power supply means that there is less stress on the electrical wiring of the building. This can be a big plus in the case of older building with lower capacity AC wiring. It is certainly easy to see the benefits in a enterprise setting where dozens or hundreds of PCs are drawing power. If the total current load from the IT department could be reduced by 30% or more, this would be very signficant in direct electricity savings, reduced airconditioning cost, and possible avoidance of building AC re-wiring.

Lower UPS costs: Lower current draw also means that smaller capacity Uninterruptible Power Supply (UPS) units can be used. As UPS units are priced in direct proportion to their current capacity (VA), a PF of 0.98 versus one of 0.6 can traslate into a 40% reduction in purchase cost. Again, in an enterprise setting with hundreds or thousands of PCs, the savings can be very significant.
Nahhh ada lagi... :D

PFC Myths
There are myths about power factor correction that continue to be propagated by well-meaning people. Let's tackle the two most common ones:

Does higher PF reduce my electricity bill? No, if you are a home user. If you are an enterprise running hundreds of PCs and pay not only for power but also VA, then yes. For more details, see PFC discussion above.
Does PFC make a power supply more efficient? No, the power factor correction is usually applied by an input circuit which uses a small amount of input power. With two PSUs that are identical, equipping one with PFC will cause a typical efficiency drop of 2~4%. Many PSUs that have Active PFC also have high efficiency, as APFC is usually found on higher quality PSUs, but the two are not intrinsically related.

zentrad
03-12-2005, 15:38
Ehhhh....tungguu lu pake 66GT ama P4 3,0 bukannya blood (watt) sucker tuh?:D
Kalo ga salah untuk 66GTnya aja lebih dari 150watt kan?Belon lagi proseser lu P4 3,0Ghz parah juga kan makan dayanya??CMIIW dah... :p

P4 3ghz 120-150watt, 6600GT 120-135watt...

igniz
03-12-2005, 23:53
hehehe... kacian yg bayar rek listrik gw :D


P4 3ghz 120-150watt, 6600GT 120-135watt...

evil_spirit
04-12-2005, 00:31
wadoh buat proc ama vga aja dah ngos²an tugh psu!!!!!! oh ya teman² aq kemarin beli psu aerocool turbine yg 600w true power aq knak harga 1.05jt kemahalan gak????(baru grees n brgnya tgl 1 itu doank!!!!!)

Nakamura
04-12-2005, 02:08
aq kemarin beli psu aerocool turbine yg 600w true power aq knak harga 1.05jt kemahalan gak????(baru grees n brgnya tgl 1 itu doank!!!!!)

beli dimana? emang segitu kok harganya kisaran. dulu pertama keluar sekitar 1,2 sih.

rh_rpg
04-12-2005, 10:51
kalo psu 500 watt yang bagus yang sekitar 500 ribu merek apa ?

aikalovers
04-12-2005, 14:18
kalo psu 500 watt yang bagus yang sekitar 500 ribu merek apa ?

Pake Power Logic ATX aja harganya sekitar 475rb atau kaloo mau nambah 100rb lagi pake Power Logic Atrix 500 yg total outputnya bisa 650 Watt...:D

igniz
05-12-2005, 00:17
kalo harga 600 rebu uda dapet 650W kayanya ga bagus dech :D


Pake Power Logic ATX aja harganya sekitar 475rb atau kaloo mau nambah 100rb lagi pake Power Logic Atrix 500 yg total outputnya bisa 650 Watt...:D

DragonMage
05-12-2005, 01:11
Power Logic ATX voltase railnya suka drop nggak? Soalnya saya udah hampir waktunya nih untuk pensiunin Antec Smartblue 350W saya. Udah pas2an bener untuk A64 Newcastle.

Terus Power Logic itung wattnya Pure atau kagak?

andhee
05-12-2005, 01:50
Hmmmm kenapa ya??Akhir2 ini gua juga sering dengar byk mslh pada PSU Enlight tapi yang punya temen2 gua masih adem2 tuh yang 340watt ama yang 400watt, tp mereka belinya dah lama sih..rata2 1-2 tahunan,apa Enlight yang baru skrg ini yah yang banyak kyk gitu??:crazy:

enlight sekarang memang gak sebagus dulu... selain dari railnya yg agak drop, hasil rakitannya juga gak rapih... kabelnya berantakan...

Warlords
05-12-2005, 02:38
enlight sekarang memang gak sebagus dulu... selain dari railnya yg agak drop, hasil rakitannya juga gak rapih... kabelnya berantakan...

:iagree: yg 12v sering ngedrop :(

Fulvian
05-12-2005, 04:12
Power Logic ATX voltase railnya suka drop nggak? Soalnya saya udah hampir waktunya nih untuk pensiunin Antec Smartblue 350W saya. Udah pas2an bener untuk A64 Newcastle.

Terus Power Logic itung wattnya Pure atau kagak?
Antec NeoPower deh, atau Antec Phantom sekalian, kan sama2 Antec :lol: :bolt:

Warlords
05-12-2005, 04:30
Antec NeoPower deh, atau Antec Phantom sekalian, kan sama2 Antec :lol: :bolt:

http://www.antec.com/Detail.bok?no=320

Antec Phantom 350 harganya $189.95 http://clicksmilies.com/s0105/waffen/violent-smiley-030.gif

DragonMage
06-12-2005, 14:50
HAHAHAHA... enak yah kalo itung Dollar.. nomornya dikit.
Sayangnya saya ada di Indo, dan dibayar pake rupiah.. kurs dollar ke rupiah itu nyakitin :)

Serius nih.. Power Logic bagus gak PSnya?

sigithw
06-12-2005, 15:18
HEC yg 400watt rasanya sekitar 450rb an kurang

coba deh soalnya aku cukup puas dengan kualitas HEC

apio
06-12-2005, 15:30
ane lebih cenderung ke AcBel , hanya saja memang lebih sunyi Antecnya ,
tapi harganya 2x lipat.

Sapi_duduk
06-12-2005, 17:32
jadi kesimpulannya apa neegh...
PS dengan harga max 500k

kayanya gw juga butuh neeh buat nge bust
66gt...
he eh e