Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Keunggulan AMD?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Keunggulan AMD?

    Hellow bro.

    Kalau tidak salah AMD memiliki keunggulan yah dibandingkan Intel, yaitu teknologi SOI alias Silicon On Insulator hasil kerjasama dengan IBM.

    Ada yg bisa membantu tuk menjelaskan soal SOI ini, apa saja keunggulan dan kekurangannya?

  • #2
    Re: Keunggulan AMD?

    kayaknya ada di chip d..lupa2 ingaaaat..pikun x neh gue..
    chip terbaru or sebelumnya

    Comment


    • #3
      Re: Keunggulan AMD?

      Thread ini calon flame-war lagi. Be carefull guys!

      Comment


      • #4
        Re: Keunggulan AMD?

        Originally posted by Ryosableng
        Hellow bro.

        Kalau tidak salah AMD memiliki keunggulan yah dibandingkan Intel, yaitu teknologi SOI alias Silicon On Insulator hasil kerjasama dengan IBM.

        Ada yg bisa membantu tuk menjelaskan soal SOI ini, apa saja keunggulan dan kekurangannya?
        coba googling aja bro, pasti banyak banget dah.. ni salah satunya ;
        Silicon-On-Insulator (SOI) is a semiconductor fabrication technique developed by IBM that uses pure crystal silicon and silicon oxide for integrated circuits (ICs) and microchips. An SOI microchip processing speed is often 30% faster than today's complementary metal-oxide semiconductor (CMOS)-based chips and power consumption is reduced 80%, which makes them ideal for mobile devices. SOI chips also reduce the soft error rate, which is data corruption caused by cosmic rays and natural radioactive background signals. A CMOS-based chip has impurities added to it, a process called "doping", that allows the chip to store an electrical charge called capacitance. In order to control the electrical currents needed, the capacitance must be discharged and recharged, which takes time and causes the transistors on the chip to heat up. This production of heat limits the speed at which microchips can operate. For this reason, microchips have poor yield rates above 1 GHz and are not expected to attain future speeds above 5 GHz. SOI microchips are not doped with impurities, which eliminates much of the capacitance and allows an SOI microchip to operate faster and cooler.
        When IBM began developing SOI chips, they found it difficult to bond the insulator layer of the chip, which was a non-crystal substance, to the pure crystal silicon layer. The SOI technology team tried using several different insulating materials, and found the most promising was sapphire; however, sapphire deteriorated easily. Then they discovered Separation by Implantation of Oxygen (SIMOX). SIMOX involves the direct injection of purified oxygen into the silicon wafer at an extremely high temperature. The oxygen bonds with the silicon and forms thin layers of silicon oxide. This layer of silicon oxide film is perfect enough that it bonds with the pure crystal silicon layer.
        Currently, SOI chips are used in IBM's AS/400 iSeries servers. The production of SOI chips requires minor restructuring of current fabrication methods and facilities allowing microchip manufacturers such as Intel or AMD to produce SOI chips with little extra cost. IBM expects SOI chips to replace current CMOS-based chips in consumer-oriented devices beginning in 2002.

        Comment


        • #5
          Re: Keunggulan AMD?

          niice, prosesor dingin, consumer diuntungkan, rendah daya lagi...

          Comment


          • #6
            Re: Keunggulan AMD?

            Originally posted by muhamad iqbal s
            niice, prosesor dingin, consumer diuntungkan, rendah daya lagi...
            Intel juga mulai gitu deh...

            Comment


            • #7
              Re: Keunggulan AMD?

              Originally posted by L13XX
              Intel juga mulai gitu deh...
              AMD lg kehajar abis2an ama Conroenya intel seh, cb prescott panas euyy... kalah ma a64

              Comment


              • #8
                Re: Keunggulan AMD?

                emangnya teknologi Soi ini sudah diterapkan pada amd yang mana? atau blom?

                Comment


                • #9
                  Re: Keunggulan AMD?

                  Originally posted by etaslim
                  Thread ini calon flame-war lagi. Be carefull guys!
                  Blom kejadian om
                  mudah2 an ngga sampe war lah

                  emangnya teknologi Soi ini sudah diterapkan pada amd yang mana? atau blom?
                  Udah di pake amd dari jamannya Athlon 64 soket 768...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Keunggulan AMD?

                    Originally posted by R9600@550mhz
                    Udah di pake amd dari jamannya Athlon 64 soket 768...

                    Emank ada socket 768??

                    Comment


                    • #11
                      Re: Keunggulan AMD?

                      Originally posted by Kr1z
                      Emank ada socket 768??
                      Weqssss.... baru nyadar...
                      maksudnya 754
                      heuheuheuheueuh

                      Comment


                      • #12
                        Re: Keunggulan AMD?

                        klo mo fair sih bandingin proc yg sama2 90nm atau 65nm, jd wait en see aja klo amd 65nm vs intel 65nm, dilihat dari segi perfomance, watt, temperature en price no flame war, penilaian mesti nya objective....

                        Comment


                        • #13
                          Re: Keunggulan AMD?

                          Kalo SSOI ada yg tau?
                          kapan mo dipake AMD?

                          Comment


                          • #14
                            Re: Keunggulan AMD?

                            iya tuh mo dipake di proc seri brp. apa masi dlm tahap pengembangan?

                            Comment


                            • #15
                              Re: Keunggulan AMD?

                              Udah dipake kok.. Barton aja pake SOI.

                              Comment

                              Working...
                              X